La CUP inicia la campanya “Mou fitxa per la pública” a Reus
La Candidatura d’Unitat Popular de Reus inicia una Campanya en Defensa de l’Escola Pública amb aquest vídeo.
D’aquí uns dies, moltes famílies de Reus hauran de triar escola per la seva canalla i la Cup manifesta la seva postura a favor de la matriculació en centres públics en una roda de premsa realitzada davant de l’escola pública Ciutat de Reus, centre al qual se li suprimeix una lína de P-3 per al curs 2016-2017.
Des de fa temps, l’educació pública ha rebut grans atacs com a conseqüència de les retallades socials i ara, a més, també hi ha un fet que hi juga un paper important: el tancament de línies. Arnau Esteban, membre de l’assemblea de la CUP i també mestre diu «cada any i, cada vegada més, hem de seguir lluitant per a posar en valor el sistema educatiu públic com a pilar fonamental del nostre país». També ha posat en context la situació del sistema educatiu públic català i entre d’altres dades ha afegit que «des del 2010, el tancament de línies ha afavorit l’escola concertada amb només un 10% enfront del 90% de tancaments en l’escola pública, o sense anar més lluny, dades de fa uns dies, ens dibuixen un mapa a nivell de país que segueix amb la mateixa tendència -de les unitats que se suprimiran 64 correponen a l’escola púlbica i 3 a l’escola concertada-».
En clau local, Esteban també ha fet referència al model 3+2 de zonificació, en termes d’elecció d’escola, que actualment té la ciutat de Reus. I ha defensat, un cop més, que «aquest model del qual se n’interpreta la defensa de llibertat d’elecció per part de les famílies no és real, ja que encobreix, com hem dit en altres ocasions, criteris de segregació social en detriment del sistema públic». En aquest sentit, Marta Llorens, regidora de la Cup, ha afegit que «aquest model, en el context de tancament de línies, pot promoure la recol•locació d’alumnat, no només entre escoles públiques sinó també entre escola pública i concertada sense tenir en compte la voluntat de les famílies de matricular la seva canalla en centres públics.»
Ambdós membres de l’assemblea de la Cup, també han esmentat la poca importància que s’està donant a la ILP d’Educació que va superar, amb escreix, el nombre de signatures necessàries per entrar en debat al Parlament (amb 95.000 signatures es va arribar a quasi el doble de les necessàries). L’article 9 d’ aquesta defensa la progressiva implantació d’un sistema educatiu català que tingui una única xarxa púlbica, de titularitat i gestió públiques. Esteban ha explicat que «en aquest sentit, la ILP proposa la reducció progressiva dels concerts educatius durant un període de 10 anys començant per aquells centres que cobren quotes molt altes i per els que segreguen per qüestió de sexe i la Cup ens sorprèn la posició d’alguns partits respecte aquesta qüestió».
La desobediència que planteja la Cup també ha de ser palesa en termes de legislació educativa, no només amb la LOMCE sinó també amb la LEC situació que no veu clara ERC quan ha votat al costat del PP en la proposta de la retirada dels concerts a les escoles que segreguen per sexe. Llorens ha plantejat obertament «que ERC té clara la seva postura en el procés constituent d’un nou país, repetir els patrons tancats i elitistes que ens marquen encara la implantació de lleis retrogades provinents tant per la dreta espanyola com per la dreta catalana».
Per acabar, la mateixa regidora de la Cup ha denunciat la falta de transparència de l’ajuntament de Reus. Aquest no vol facilitar unes dades necessàries per iniciar el procés d’estudi de zonificació de la ciutat en termes d’equitat i equilibri escolar com a punt d’acord de pressupostos. «Des del dia després de signar l’acord reclamem aquestes dades que han d’existir; són dades de matriculació d’alumnat que encara està escolaritzat i que, per tant, no poden haver desaparegut» diu Llorens. «Aquestes dades són essencials per un posterior treball d’anàlisi que sembla ser que no interessa a la regidoria d’ensenyament ja que potser evidenciaria tot allò que ja hem posat damunt de la taula en el transcurs d’aquesta roda de premsa: la desigualtat existent entre els diferents centres d’educació primària de Reus».
Comments are closed.