La CUP presenta una moció per una escola pública i en català
La formació anticapitalista destaca que la immersió lingüística en català ha estat, des dels seus orígens a Santa Coloma de Gramenet, un model de referència de l’escola catalana. Aquest model es basa en principis pedagògics, permet el ple domini competencial tant del català com del castellà, cerca la no segregació per motiu de llengua, així com la cohesió social, i ha comptat amb un ampli consens social i polític.
Actualment, la sentència ferma del TSJC estableix un mínim del 25% del castellà a les aules, donant dos mesos a la Generalitat per a implementar-la. Això serà possibe amb la proposta de modificació de la Llei de Política Lingüística. En aquest sentit, les cupaires subratllen com “un cop més, la maquinària judicial de l’Estat s’imposa sobre la voluntat del poble català, en aquest cas a causa de la demanda que el Ministeri d’Educació va fer l’any 2015 per tal que es fes efectiva la vehicularitat del castellà a les escoles catalanes que havia determinat la sentència del Tribunal Constitucional del 2010, i la retirada de la qual els partits parlamentaris catalans, amb la seva inoperància habitual, es van oblidar de negociar a nivell estatal quan en van tenir l’oportunitat.”
Així mateix, denuncien que, fa pocs dies, ERC, Junts, PSC i Comuns, van presentar la proposició de modificació de la Llei de Política lingüística amb l’objectiu d’aplicar la sentència del TSJC, donant al castellà rang de vehicular i traslladant als centres la competència per determinar percentatges de cada llengua segons la seva “realitat sociolingüística”. Per això, la CUP considera que considerem que aquesta proposta suposa el punt final al model d’immersió, que ja ha estat progressivament desmantellat des de fa anys i que trasllada la responsabilitat als equips directius, desemparant les docents de possibles denúncies o pressions, i sobretot, que no compta amb el consens necessari entre la comunitat educativa.
Llegiu la moció sencera aquí.
Comments are closed.