La CUP vol fer de l’habitatge “una qüestió de ciutat”

La formació defensarà al ple municipal de dilluns la convocatòria urgent de la Comissió Especial d’Habitatge per debatre unes mesures de “mínims” per ampliar el parc públic d’immobles i donar resposta a l’emergència social de la ciutat

En sintonia amb el pla de treball que van presentar el setembre passat, la CUP de Reus portarà al plenari de dilluns vinent una sèrie de mesures “de mínims” que ajudin a pal·liar “l’emergència social, sobretot en matèria d’habitatge, que pateix avui la ciutat”, com ha advertit el regidor Edgar Fernàndez.

Concretament, la formació anticapitalista plantejarà al govern municipal reprendre les sancions coercitives a les entitats bancàries que acumulen pisos buits i no compleixen amb la seva funció social, tal i com indiquen les lleis 18/2007 del dret a l’habitatge i la 24/2015 de mesures urgents. Així mateix, la CUP convida a estudiar la mesura implantada per l’Ajuntament de Barcelona, en coordinació amb la Generalitat, de convertir el 30% dels immobles de nova construcció o rehabilitació en habitatge públic.

Amb tot, Fernàndez ha insistit en convocar “urgentment” la Comissió Especial d’Habitatge per debatre aquestes mesures i revisar el Pla Local d’Habitatge (2014 – 2015), del qual considera que “no s’han desplegat les seves funcions estratègiques”. En el marc d’aquest espai de treball,  la formació vol estudiar les possibilitats jurídiques d’expropiació forçosa i/o temporal d’habitatge en desús en mans de grans tenidors, per tal d’ampliar l’oferta pública a Reus.

En una conferència de premsa anterior, la CUP ja havia retret al govern municipal de Reus que hagués abandonat el pols contra els bancs “que estan fent la vida impossible a molts veïns i veïnes”. En aquest sentit, la formació insisteix en convertir el dret a l’habitatge en “una qüestió de ciutat”.

Descarrega’t la moció aquí

 

La CUP valora la nova ordenança d’animals com una “simple revisió” de l’anterior

El regidor Oriol Ciurana s’ha encarregat de valorar l’ordenança de benestar i tinença d’animals que es debatrà al ple de dilluns: considera que és una “simple revisió” del text anterior i que, enlloc de vetllar pel benestar animal, potencia “mesures recaptatòries que en cap cas sensibilitzen la ciutadania”.

Tot i aixo, la CUP celebra alguns avenços de la nova ordenança, com la prohibició de la venta ambulant d’animals – tot i que dubten dels seus efectes sobre les parades itinerants del Mercat Central – i la campanya per censar els animals.

Una de les qüestions que no ha acostat la formació i el govern municipal són les sancions per tinença d’animals “potencialment perillosos”, una discussió que ha planat durant tota la legislatura. Ciurana assegura que “les multes són extremadament elevades, només tenen l’objectiu de generar ingressos i no tenen vocació educativa”. Al seu parer, el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, “no pot enorgullir-se de donar només trenta dies per complir amb la sanció, quan els diaris van plens de gent que no rep la notificació amb el temps preceptiu”.

La CUP ha destacat el seu paper “proactiu” en la Comissió municipal que ha redactat l’ordenança, en la qual havia defensat un text propi que fomentés l’adopció i el no abandonament dels animals, amb un caràcter garantista com la que aplica Barcelona, però que el govern va descartar d’entrada.

Reus, 11 d’octubre de 2018