Afavorir estratègies municipals per a l’apoderament digital, elaborades per un conjunt d’entitats agrupades sota l’apoderament digital.
La tecnologia, o l’activitat tecnològica d’un territori, influeix en el seu progrés econòmic i social. Calen polítiques que donin als municipis la capacitat de ser protagonistes de la seva activitat tecnològica i que no potenciïn l’evolució tecnològica orientada per l’interès privat de les empreses líders del sector. Cal fer créixer una tecnologia oberta, de fàcil accés i sota control democràtic.
Cal que l’administració reguli adequadament l’ús de les tecnologies en aquests àmbits i sigui exemplar vetllant per les llibertats de la ciutadania.
Apostem per l’apoderament tecnològic dels municipis i de les persones, sota una perspectiva de gènere a fi que es transformin en accions representatives de la diversitat existent en la nostra societat. Cal que l’Ajuntament es marqui l’objectiu d’evitar la fractura digital, marcant-se objectius realitzables a curt i llarg termini.
Propostes:
-
Consolidar un ecosistema d’infraestructura col·laborativa i oberta de tecnologies lliures.
-
Proporcionar accés real a la ciutadania a una oferta assequible i variada de serveis de telecomunicacions de la màxima qualitat, capacitat i neutralitat.
-
Promoure ordenances municipals de desplegament de nova infraestructura.
-
Afavorir les xarxes comunals i obertes, incidint en la necessitat d’avaluació de l’impacte social i territorial dels desplegaments tenint en compte els possibles casos d’us.
-
Desplegament de noves infraestructures per a serveis de comunicacions
-
Impulsar el desplegament d’infraestructures d’accés (fixa i mòbil) a traves d’una xarxa compartida.
-
Facilitar la compartició d’infraestructura publica.
-
Contractació de serveis a companyies de telecomunicacions amb criteris democràtics.
-
Relació del programari lliure amb la ciutadania:
-
Garantir que totes les webs i aplicacions municipals funcionen amb programari lliure.
-
Utilitzar només formats i protocols oberts, amb especificacions públiques i que disposin de bones implementacions lliures.
-
No incorporar a les webs municipals serveis de tercers basats en programari que permeti la recol·lecció de dades per part de qui ofereix el servei.
-
Garantir l’accessibilitat a les web municipal per a persones amb discapacitat.
-
Implantació de programari lliure a cada ajuntament:
-
Establir un pla de migració a programari lliure de tots els serveis d’informació de l’Ajuntament.
-
Migrar l’ofimàtica interna a programari lliure, amb els corresponents plans de formació.
-
Vetllar perquè amb diners públics nomes es desenvolupi codi públic.
-
No adquirir maquinari que no sigui plenament funcional sota kernels lliures, com per exemple Linux.
-
Migrar progressivament a programari lliure totes les aplicacions d’escriptori i el sistema operatiu dels ordinadors municipals.
-
Cooperació entre administracions i amb les comunitats de programari lliure, creant mecanismes de coordinació entre administracions que permetin mancomunar el desenvolupament i desplegament de serveis.
-
Assumir la Open Data per defecte.
-
Publicar sota llicències lliures i formats reutilitzables tota la informació pública generada o gestionada per l’administració local (des dels pressupostos municipals fins als temps dels semàfors, p.e.).
-
Estandarditzar els formats de les dades publicades entre diferents ajuntaments i administracions, per facilitar l’anàlisi creuada de les dades.
-
Publicar les dades crues generades per a la realització d’estudis finançats amb diners públics, de manera que es puguin comprovar els estudis o fer-ne de derivats.
-
Promoure la reutilització d’aquestes dades amb una publicitat activa, una bona accessibilitat al web municipal i l’especificació de les llicencies.
-
Garantir la privacitat de les dades de caràcter personal.
-
Administrar les dades de caràcter personal únicament dins de l’administració i seguint estrictes criteris de protecció de dades.
-
Implementar mecanismes per facilitar al ciutadà que pugui conèixer, corregir o esborrar dades personals dels sistemes de l’administració.
-
Posar en marxa programes de formació i capacitació digital per a la ciutadania, i reforçar els existents.
-
Promoure espais de connexió i ús tecnològic que ofereixin eines i recursos de manera gratuïta, i dotar de recursos als existents (biblioteques, centres cívics o telecentres). Així com espais gratuïts de Coworking i estudi.
-
Oferir programes pedagògics, en coordinació amb centres educatius de diferents nivells, per treballar la tecnologia de manera inclusiva i respectuosa amb la ciutadania, introduint la perspectiva de gènere.
-
Oferir formació tecnològica a col·lectius amb risc d’exclusió social per motius socioeconòmics.
-
Reduir l’impacte mediambiental, la reutilització d’equips més enllà de la seva vida de consum fins la seva vida útil real. Promoure l’economia social i solidària.
-
Exhortar a una compra pública responsable que respecti els drets laborals en la producció de béns electrònics, iniciativa que es pot realitzar a través de les clàusules socials en la contractació pública.
-
Fer compra pública amb extensió de garantia que inclogui reparació i manteniment durant tot el període d’utilització per allargar la vida útil dels dispositius.
-
Utilitzar formats oberts de fitxers com a eina per garantir l’accés a la informació sense obstacles i la bona interacció amb i entre els sistemes públics.
-
Producció digital utilitzant llicències copyleft i Creative Commons que faciliti la reutilització de les obres artístiques i les produccions dels/de les creadors/es locals finançades amb fons públics, com a eines de cultura lliure.
Realització d’un Pla Estratègic Tecnològic de caràcter transversal, que inclogui agents econòmics i amb participació ciutadana, per analitzar i implementar estratègies de l’administració local i d’altres a mig i llarg termini.