Quadrada: “A Carles Pellicer no li interessa que la ciutadania sigui part de les decisions de Reus”
La CUP de Reus ha denunciat que Carles Pellicer no compleixi l’acord d’invertir 750.000 euros en un procés participatiu perquè la ciutadania pugui decidir el destí d’aquesta partida d’inversions al llarg d’aquest 2017. Aquest va ser un dels pactes que van negociar els cupaires i el PDeCAT per avalar els pressupostos del 2016 però que el govern no executarà.
“El govern, ara, que ja estan aprovats els pressupostos ens diu que no complirà l’acord. Argumenten que calen 6 mesos de preparació i que ho estan treballant per al 2018. Això suposa que el nostre acord del 2017 ja no serà vàlid i caldrà partir de zero i no s’ha volgut treballar perquè no hi ha cap interès real en què la ciutadania decideixi”, ha assegurat Mariona Quadrada. “Nosaltres hem sigut lleials als objectius, el govern no”. És per això que la CUP ha reiterat “la manca de paraula i la credibilitat nul·la de l’alcalde. No els interessa que la ciutadania sigui part, tal com s’entén en democràcia, de les decisions de ciutat, així fan i desfan”.
La regidora ha reiterat que la participació ciutadana és essencial i un “mecanisme clau per obrir la institució al carrer, al poble, crear xarxes socials vives i fortes i responsabilitzar la ciutadania vers les accions que s’emprenen des del consitori. Què els fa por d’escoltar i preguntar a la població?”. En aquest sentit, ha posat de manifest tota la feina que ha fet la CUP de Reus en matèria de participació. Des de l’any 2015 han promogut diverses mocions i comissions per modificar els reglaments de participació actuals a Reus que consideren “insuficients i caducs”. Al llarg d’aquest segon mandat, la Candidatura ha insistit en aquesta matèria i ha dut a terme un procés participatiu propi per col·laborar en el reglament que està elaborant la regidoria de participació. Quadrada ha explicat que van entregar el document que va derivar del procés fet per la CUP a la regidoria a començaments d’aquest any.
La idea de pactar un primer procés participatiu amb una bona dotació econòmica, segons Mariona Quadrada, responia a “començar a articular les comunitats existents en una xarxa ciutadana que sigui capaç de sentir-se part d’aquesta comunitat, sentir que el lloc on vivim, tot allò que trobem pel carrer, les accions i decisions de la ciutat, les hem de prendre entre totes les implicades perquè és casa nostra. Aquesta és la forma de sentir-se subjecte polític, de ser part de les decisions que marcaran el nostre dia a dia. És així com les persones ens convertim en protagonistes i responsables de les decisions que afecten la comunitat amb la finalitat d’integrar la participació de la ciutadania i de les seves associacions en els assumptes municipals.
Quadrada ha explicat que s’estan desenvolupant processos participatius reals a ciutats més grans que Reus, com Badalona, i que funcionen perquè hi ha una “clara voluntat política al darrere”. En el cas de Badalona s’han invertit 14 milions d’euros per fomentar la participació.
D’altra banda, des de la CUP s’ha volgut reconèixer que “la regidoria de participació està fent feina”. No obstant això, Quadrada afirma no saber “fins a quin punt té marge de maniobra”. “Ens sap greu perquè sembla que aquesta bona voluntat de la regidora, queda diluïda pel govern amb moviments dilatoris de caire tècnic o jurídic, quan en realitat, allò que interessa s’accelera i allò que no, no”, ha afirmat la regidora cupaire.
Comments are closed.