QUI DIA PASSA, MÉS DINERS PAGA! “El servei de la brossa cada dia més car”
La Candidatura d’Unitat Popular de Reus critica la nova licitació del servei de recollida de residus i neteja
La Cup de Reus aposta per SIRUSA per gestionar el servei de recollida i neteja de manera pública
La Candidatura fa una retrospectiva del cost del contracte des del 2010. Parteix d’un cost d’11.500.000 euros amb un increment de 2 milions d’euros fins arribar als gairebé 14 milions d’euros actuals. La majoria de causes són els increments de les tones i els cànons de crema, les últimes inversions a Sirusa i el milió d’euros que s’ha hagut de pagar pel lloguer dels nous vehicles que els treballadors fa temps que reclamen.
La portaveu de la Cup de Reus, Marta Llorens, afegeix que “la nova licitació ens portarà a l’estiu del 2021 per tenir un nou servei de recollida i neteja a la ciutat de Reus amb un augment del voltant d’uns 300.000 euros des del preu de sortida de la licitació impugnada fins al nou plec de condicions. (Uns 13.400.000 la licitació impugnada)”. Joan Ribas, membre de la Comissió de la “Brossa” de l’Assemblea Local també parla de l’estat dels vehicles que queden per renovar “potser s’aprovarà un nou plec de condicions al ple del pròxim divendres però, segurament, pagarem un altre milió d’euros per substituir els vehicles vells que encara queden i que poden ser susceptibles de nous accidents. En altres paraules, seguirem encarint el servei fins a l’estiu del 2021 que, teòricament, tindrem el nou servei.”
Segons la Cup de Reus, aquesta situació evidencia 4 anys de pròrroga del servei, destinant el pressupost més elevat de l’ajuntament de Reus a FCC (Fomento de Construcciones i Contratas), una empresa que no garanteix un bon servei a la ciutadania ni unes bones condicions laborals per als seus treballadors. A més, s’intueix que sigui aquesta empresa qui pugui tornar a guanyar el concurs, ja que en alentir-se el procediment de licitació per les modificacions requerides després de les impugnacions, pot generar un desencís entre més empreses que podrien presentar-s’hi.
D’altra banda, la Candidatura també analitza la situació actual i defensa que s’ha de tenir en compte el nou escenari de recessió econòmica derivada de la crisi de la Covid-19 i la nova situació que es pugui generar conviure amb aquesta epidèmia a mitjà i a llarg termini. Marta Llorens insisteix en plantejar on se situa la ciutadania en tot aquest procés. “No s’ha contemplat el redimensionament de la generació de residus i la seva recollida que ens ha portat l’època de confinament i que es pot repetir d’aquí a uns mesos. I, tampoc, el cost del servei, que ja es va agreujar amb l’augment dels impostos per mitjà d’unes ordenances fiscals aprovades fa uns mesos. En conclusió, -Qui dies passa, més diners paga!-”
Per tant, la Candidatura d’Unitat Popular segueix apostant per la internalització del servei per tres motius que ha anat repetint i que es fan evidents tant en l’estudi de manat en el mandat anterior com l’estudi realitzat per la consultoria ambiental INSTA-Serveis Jurídics Ambientals: l’econòmic, el mediambiental i la garantia de drets laborals. En aquest sentit, Mònica Pàmies planteja un pla intermedi “considerem que una bona alternativa seria utilitzar l’empresa pública de la Mancomunitat de municipis de SIRUSA com una opció de gestió pública prèvia a la internalització d’aquest servei, ja que sabem que molts dels municipis que hi participen, tal com el de Reus, han aprovat modificacions dels estatuts de l’empresa per tal d’adaptar-la a la normativa Europea i fugir de la massiva incineració.”
Comments are closed.