Aquest divendres es presentaran dues mocions al Ple de la Diputació de Tarragona en relació a l’empresonament dels “Jordis” i l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol. La primera, d’aquestes, presentada per la CUP i ERC exigeix l’alliberament immediat dels presos polítics i donar suport al govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, en la línia de la moció presentada aquesta setmana per l’ACM i l’AMI, que s’ha aprovat a desenes d’ajuntaments de les nostres comarques, mentre que CIU presenta una segona moció, on només es fa referència a l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

Si bé desenes d’ajuntaments del Baix Penedès, el Camp i les Terres de l’Ebre han celebrat plens a principis d’aquesta setmana per exigir l’alliberament dels presos polítics i denunciar el Cop d’Estat que implica l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol contra la sobirania de Catalunya, el govern de la Diputació de Tarragona (format per PSC i CiU), no sols no ha convocat cap Ple extraordinari sumant-se a la iniciativa de l’ACM i l’AMI, sinó que al Ple ordinari d’aquest divendres ha presentat una moció alternativa a la presentada per CUP i ERC, en la que es desmarca completament d’aquesta iniciativa.

Segons el diputat provincial Edgar Fernández, “aquest fet només s’explica per la submissió de CiU al PSC per mantenir les butaques de la Diputació, ja que no cal oblidar que el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya està format -entre d’altres- per membres del seu propi partit”. I, no sols això, sinó que també ha afirmat, “que de nou, diputats provincials de Convergència que als seus municipis -com a alcaldes- han votat a favor de la moció promoguda per l’ACM i l’AMI, a la Diputació se’n desmarquen i aproven una moció que es redueix a exigir l’alliberament dels presos polítics”.

Fernández, considera molt “hipòcrita”, que “mentre a Barcelona el senyor Trias fa rodes de premsa exigint a Colau que trenqui el pacte amb el PSC, en canvi a la Diputació de Tarragona, continuen governant junts per mantenir el repartiment del pastís pactat amb el PSC a inicis de mandat. Un cop més -ha afegit- els interessos partidistes i el clientelisme als municipis han pogut més, que no pas, que la Diputació sigui realment, allò que proclamen tant de l’ajuntament d’ajuntaments”.

De fet, Fernández, ha recordat que en l’anterior Ple va preguntar directament als membres del govern de Convergència si es plantejaven trencar el pacte amb el PSC, i a dia d’avui, aquests encara no han respost a la petició. Per aquest motiu, Fernández assegura que en el Ple d’aquest divendres tornarà a formular la mateixa pregunta.

Per altra banda, la CUP també critica que “en aquesta ocasió la presidència de la Diputació no ens ha vetat una moció en relació al procés, quan sí que ho ha fet al llarg d’aquests dos anys de mandat, en diferents ocasions”. Fernández es pregunta si aquest canvi de criteri es deu al fet que la moció presentada per la CUP també vagi signada per ERC. I, alhora, ha afegit que la moció presentada per Convergència no compleix amb els terminis establerts per la Diputació per poder ser debatuda al Ple. A parer de Fernández, “aquest fet demostra un cop més l’arbitrarietat de la presidència de la Diputació i l’aprofitament d’una manca de regulació del funcionament de l’ens, per utilitzar la institució segons els seus interessos”.