La CUP insta al Consell Comarcal a donar suport als afectats de la Cooperativa de Cambrils

La CUP presentarà una moció al proper Ple del Consell Comarcal del Baix Camp perquè la institució comarcal doni suport a les 1500 persones afectades per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils i estudiï els mecanismes disponibles per resoldre les greus conseqüències d’aquest als veïns i veïnes.

El passat 22 de desembre la Cooperativa de Cambrils va tancar la seva secció de crèdit per “manca de liquiditat immediata” provocant que 1500 clients de la seva secció de crèdit es quedessin sense poder retirar els seus diners.

Això representa un total de 28 milions d’euros en dipòsits fixos o a termini i 4,5 milions d’euros en comptes corrents i llibretes segons la Cooperativa, tot provocant que centenars de persones no disposin d’altres recursos econòmics per a la seva mínima subsistència.

A més, aquest “corralito” ha provocat, més enllà de problemes dels seus clients per garantir els subministrament més bàsics per poder viure (aigua, electricitat, lloguer…), que moltes persones hagin patit conseqüències directes en la seva salut.

Més enllà dels efectes dramàtics d’aquest tancament per als seus clients –molts dels quals són persones a títol individual, però també hi ha entitats de la vila- es posa de manifest una problemàtica amb les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, que ja van poder patir en la seva pròpia pell els veïns i veïnes de l’Aldea (el Baix Ebre).

Per aquest motiu, el portaveu de la CUP al Consell Comarcal del Baix Camp, el riudomenc Pere Campíñez, creu que “davant d’un nou cas com aquest cal que les institucions l’afrontin amb totes les seves conseqüències i no mirin cap a un altre costat un cop més, per frenar un possible efecte dominó en l’extensa xarxa de caixes cooperatives que hi ha arreu del territori”.

És per això, que la moció presentada per la CUP al Consell Comarcal del Baix Camp, insta a aquesta institució a donar suport als afectats i afectades amb els recursos humans i econòmics dels que disposa, però també a traslladar aquesta problemàtica als ajuntaments de tota la comarca, a la Diputació de Tarragona i a la Generalitat de Catalunya.

Per Campíñez, “la Generalitat té un paper clau en aquest procés, ja que va ser part activa en el procés de desaparició de la secció de crèdit i ara no pot rentar-se les mans davant de les més de 1.500 persones afectades”. I, alhora, “l’exemple de l’Aldea i Cambrils ha de servir perquè els ajuntaments i els veïns i veïnes dels municipis on hi ha seccions de crèdit cooperatiu no permetin operacions de capital que posin en risc la pròpia viabilitat d’aquestes cooperatives centenàries”.

Per últim, la CUP ha anunciat que traslladarà aquesta problemàtica a totes les institucions on té representació, però que sobretot, es posa a disposició de totes les persones afectades “per tal de fomentar-ne la seva organització per poder fer front a la situació dramàtica que estan patint”.