La CUP reclama la gestió directa dels serveis per evitar qualsevol nou cas de corrupció

Davant l’aixecament del secret de sumari de la peça 1 del cas Innova, la CUP de Reus ha comparegut en una roda de premsa d’urgència.  La peça en qüestió fa referència a l’empresa Shirota, fundada l’any 2007 i presidida per Carles Manté. El capital era mixt públic i privat i, malgrat estar en minoria en el capital, l’Ajuntament va assumir tots els riscos de la companyia mitjançant un aval de 3 milions d’euros, que Reus ha acabat perdent.

La regidora Marta Llorens ha analitzat la peça judicial que actualment s’està instruint “per fases” i en primer lloc ha reclamat que “cal seguir instruint el cas per saber les motivacions de la creació de Shirota i de la invitació per part de l’administració pública de determinades institucions i empreses privades”. Llorens ha insistit en què “especialment cal investigar la col·locació a dit del senyor Carles Manté, també imputat en una altra peça del cas Innova, com a president d’aquest Consorci i la participació de l’empresa Morella Nuts”.

La portaveu de la Candidatura també ha insistit que, en una segona fase, cal determinar per què l’Ajuntament de Reus va adoptar tot el risc operacional del Consorci. “Com s’ha vist en aquesta peça, i s’està instruint al Tribunal de Cuentas, l’Ajuntament és l’únic actor que assumeix responsabilitats i conseqüències econòmiques del funcionament d’aquest Consorci”, ha assegurat Llorens.

L’Ajuntament, conseqüentment en una tercera fase, “acaba assumint les pèrdues de l’empresa per evitar l’execució de l’aval, fet que implica un impacte negatiu a les arques públiques”, segons ha explicat la regidora cupaire qui també ha recordat que “en decidir la dissolució del Consorci, desapareix maquinària de l’empresa, la qual cosa implica una devaluació de l’actiu d’aquesta, sense que s’hagi sabut on ha anat a parar”. No obstant això, Llorens ha valorat positivament que “gràcies a la denúncia i a l’acció judicial” no s’hagi permès que “els exsocis d’aquest Consorci s’hagin pogut convertir en propietaris dels actius de l’empresa a preu de saldo, tal com volien fer al presentar-se al concurs de creditors”.

Marta Llorens també ha fet públiques les conclusions de la Candidatura davant l’avançament de la instrucció. “L’avançament en la investigació del Cas Shirota ens reafirma de nou en la motivació inicial de la nostra denúncia: l’existència d’una conxorxa criminal d’abast autonòmic que utilitza recursos públics, i especialment el servei sanitari públic, per a finalitats privades”, ha assegurat.

En aquest sentit també ha denunciat “la total complicitat i submissió de tots els càrrecs electes a la lliure actuació d’aquests càrrecs directius o membres d’empreses externes per utilitzar diners públics per a llurs interessos”.  I ha posat de manifest “el ple coneixement de la situació per part de Convergència i Unió un cop va assumir l’alcaldia de la ciutat” i ha criticat: “Observem complicitats necessàries d’alts càrrecs del PSC, CiU i ERC per tal que les persones que apareixen com a beneficiàries particulars dels fets que s’instrueixen, poguessin actuar en perjudici dels interessos públics”.

L’aixecament del secret de la peça 1, segons Llorens, “posa al descobert i ratifica els indicis de la CUP que fins ara no s’havien posat de relleu”. Entre d’elles, ha volgut fet referència al Consorci d’Inversions Públiques, que la CUP de Reus, Tortosa i Deltebre ja han denunciat públicament en reiterades ocasions. “Amb l’aixecament del secret es posa de manifest que el fet que aquest Consorci tardés tants anys a dissoldre’s no era pas per un tiquet d’un dinar que cap ajuntament volia pagar, com se’ns havia informat des de diferents càrrecs electes i de direcció, sinó per un projecte arquitectònic d’una persona investigada en una altra pega del Cas INNOVA”,  ha afirmat Marta Llorens.

La CUP, per concloure, ha reiterat que “cal arribar fins al final, tot i que el camí s’està fent molt llarg”. Així mateix, Llorens ha fet “un crit  d’alerta davant certes actituds que la CUP ja ha denunciat públicament de la part personada en les peces”. La regidora ha insistit que “aquest procediment judicial ha de servir per dilucidar què ha passat en els últims anys a INNOVA i en el sistema sanitari públic català i no per tapar-ho”.

Així mateix, Llorens ha insitit que “aquest sistema no admet pedaços” i ha conclòs que “la única forma de posar fi a les males pràctiques i de resoldre els greus problemes que estem i que acabem pagant entre tots i totes només es pot resoldre assumint amb totes les conseqüències i plantejant un model de control, gestió i prestació directa dels serveis”.