Set entitats reusenques presenten l’espai de coordinació per internalitzar el servei de la brossa de la ciutat

Es tracta d’un pas més en la campanya de la CUP de Reus que pretén continuar el debat sobre la gestió directa del servei malgrat la negativa de la resta de grups municipals

Procés Constituent, GEPEC, CCOO (sindicat representat al comitè d’empresa de FCC) i CGT; i els partits polítics de9Reus, Esquerra Unida i Alternativa i la Candidatura d’Unitat Popular han presentat aquest dimarts l’espai de coordinació per internalitzar el servei de residus i neteja viària de Reus a la ciutadania “per donar a conèixer perquè es reclama la gestió directa del servei i per a què qui vulgui s’hi pugui sumar”.

Les entitats signants asseguren que Catalunya es troba en “un moment polític crucial” i, per això demanen “valentia”. Segons la portaveu Anna Simó, “el procés constituent que s’albira a Catalunya no deixa de ser una oportunitat per modificar el marc polític, però també el legal i econòmic, a través d’una gestió democràtica dels serveis públics que fins ara no han deixat de ser ressorts dels interessos de les grans empreses que viuen de BOE”.

Des de l’espai de coordinació asseguren que la disposició 27a dels pressupostos generals de l’estat de l’any 2017 “demostra que la gestió dels serveis públics són un camp de batalla perquè hi ha molts municipis, col·lectius i ciutadans ja han dit prou i el govern de l’estat espanyol ha reaccionat legislativament per defensar aquests interessos de les grans empreses”.

És per aquest motiu que les set entitats reusenques reclamen una “reorientació de les forces que defensen els interessos populars a Reus”. “Des d’aquest espai de coordinació volem posar el nostre gra de sorra en defensa del bé comú, la millora i la gestió dels nostres serveis públics”, ha assegurat Simó. La portaveu també ha explicat que es demana la internalització de la “brossa” per 3 motius bàsicament: per fomentar les polítiques mediambientals a Reus, per l’estalvi econòmic que suposaria i per canviar el model de gestió del servei.

Asseguren que “sense un contracte amb una gran empresa, el municipi pot implementar polítiques mediambientals més respectuoses en matèria de gestió dels nostres propis residus”. D’altra banda, reiteren que la gestió directa d’aquest servei permet un estalvi econòmic d’1,3 milions d’euros, tal com evidencia l’estudi realitzat per part de l’Ajuntament de Reus. Pel que fa al model de gestió, defensen que, sense externalitzar el servei, el model seria el d’empresa pública respectuosa amb la ciutadania i amb els treballadors.

“No demanem més enllà d’allò que ja es fa París amb la gestió de l’aigua, a Nàpols amb la gestió dels residus, a Barcelona i Terrassa en la gestió de escoles bressol i gestió de residus respectivament o a Reus mateix que es gestiona de manera molt eficient amb la divisió d’Aigües”, ha afirmat Simó. És per aquest motiu que, des de l’espai de coordinació, demanen “afegir-se a l’onada mundial de remunicipalitzacions de grans ciutats com, Berlín, Buenos Aires, Budapest, Grenoble, Montpelier, Nàpols o Valladolid”.

El proper acte que han anunciat és una taula sindical al voltant de la possible internalització del servei de la neteja viària i recollida de residus a Reus.