L’Ajuntament de Reus negarà l’accés a la sanitat a més de 6.000 persones
La presidenta dels consells d’administració del Grup Salut, Noemí Llauradó, ha censurat sense previ avís, una proposta de debat de la CUP en aquests espais de decisió, per tal de donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem que suspèn la llei catalana d’accés universal a la sanitat pública.
La CUP havia presentat una proposta de debat a l’ordre del dia dels consells d’administració de GECOHSA, CMQ i Hospital Universitari Sant Joan de Reus, que se celebra aquest matí, per tal d’evitar que totes les usuàries de la sanitat pública d’aquest territori de referència que queden excloses de l’accés al sistema sanitari pel Decreto Ley 16/2012, es quedessin sense cobertura sanitària.
Aquesta proposta complia tots els requisits legals, ja que com a prestador de serveis sanitaris públic, els hospitals de Móra d’Ebre, Reus i el CMQ, poden atendre a qualsevol ciutadà que ho necessiti. La portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Reus i consellera d’aquestes empreses, Marta Llorens, ha recalcat que “sempre denunciem el model de sistema sanitari català, ja que genera un sistema classista i ha estat un nínxol de corrupció, però una de les poques coses bones que té que és la autonomia de gestió, no s’utilitza per poder fer front a la imposició del decret racista de Madrid”.
Cal recordar, que l’aplicació del Decreto Ley 16/2012, i la recent sentència del Tribunal Constitucional que suspèn la llei catalana i valenciana d’accés universal a la sanitat, provocarà que a partir d’ara més de 180.000 usuàries de la sanitat pública no puguin accedir al sistema sanitari públic.
Aquesta sentència és especialment greu, ja que com afirma Marta Llorens “si bé un cop més veiem com l’Estat espanyol no és sols un obstacle per les aspiracions dels catalans i catalanes per construir una República, un cop més és un obstacle per garantir que tots els catalans i catalanes (i la resta de ciutadans i ciutadanes de l’Estat) puguin accedir als serveis públics i tinguin garantit uns mínims drets guanyats en les lluites socials en les dècades precedents”.
L’exclusió de milers de persones del sistema sanitari públic, no sols atempta contra el codi deontològic de les professionals de la sanitat, sinó que és un important risc per a la salut pública, ja que la majoria d’aquestes persones no tenen recursos econòmics suficients per accedir a la sanitat privada.
Més enllà de la transcendència d’aquesta problemàtica, la regidors Marta Llorens, també ha volgut denunciar “que la presidenta del Grup Salut hagi censurat i privat de debatre aquesta proposta sense dir-nos res al respecte, i transformant la nostra proposta de debat en una simple dació de compte per donar a conèixer la sentència del Tribunal Constitucional, com si no en fóssim tots i totes coneixedores”.
Per aquest motiu, Llorens ha assegurat que en els tres consells d’administració del Grup Salut que se celebren avui, intentarem que el debat es pugui realitzar, tenint en compte que la llei catalana d’accés universal al sistema sanitari públic va ser aprovat pels grups parlamentaris que constitueixen la majoria del consell d’administració de les tres empreses del grup salut (CiU, ERC, PSC i CUP). I, per últim, ha lamentat que la presidència de les empreses, bloquegi qualsevol iniciativa dels consellers i conselleres, ja que això vulnera els drets d’aquestes.
Comments are closed.