La CUP demana eradicar la pobresa energètica i maximitzar els usos dels espais municipals

Al proper ple municipal, el 28 de desembre, la CUP de Reus presenta dues mocions en clau social.

La primera pretén que es garanteixin les mesures necessàries per fer front a les necessitats energètiques i d’habitatge que pateix part de la ciutadania reusenca. I és que els cupaires entenen que “des de l’inici de la crisi capitalista s’ha vist créixer el nombre de persones i famílies que es troben en situació de risc i d’exclusió i s’ha registrat una regressió històrica pel que fa a polítiques socials i drets col·lectius”, com afirma Edgar Fernández.

En aquest sentit, Xavier Angelergues ha recordat que la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya obliga a treballar per evitar la pobresa energètica i a garantir que cap persona no es vegi privada de l’accés a un habitatge digne sota cap condició. De la mateixa manera, ha afirmat que “a l’annex de la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, s’insta al nou govern català a dur a terme modificacions normatives que permetin fer efectives les disposicions de la llei”.

Per aquests motius, el Grup Municipal de la CUP insta al govern municipal de Reus a complir davant la situació d’emergència social de part de la població i demanen que es garanteixin mesures urgents relacionades amb l’accés als subministraments bàsics a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió residencial.

D’altra banda, també demanen “fer més eficients el espais de discussió que ja existeixen tal com la Taula de Pobresa Energètica per tal que s’adeqüin als tempos de cobertura de les necessitats socials”, segons ha explicat Fernández. A la mateixa moció, a més, demanen que es garanteixi la possibilitat de participar en les comissions de treball de l’Ajuntament de Reus per part d’aquells col·lectius, entitats o plataformes que “poden aportar coneixement i experiències relacionades amb la temàtica en qüestió ja que ho treballen de manera diària a peu de carrer”, ha explicat el mateix regidor.

La segona moció exigeix que s’obrin els espais municipals existents a les entitats i associacions sense ànim de lucre de la ciutat. Des de la CUP entenen que “malgrat l’existència d’aquests equipaments arreu de la ciutat, gran part de les  entitats en qüestió es troben amb impediments a l’hora de fer-ne ús”.

Fernández ha exemplificat que “els Centres Cívics tanquen els caps de setmana que és quan la majoria de persones que participen d’aquestes associacions en podrien fer ús” i ha assegurat que la formació es troba reiteradament amb caus, esplais, entitats culturals que han de demanar espais privats d’altres entitats perquè es troben amb negatives per part del govern a l’hora de fer ús d’espais públics.

La formació concep que aquests espais haurien d’estar oberts al teixit associatiu local per tal de garantir-los com a espais accessibles i oberts als barris i, per  aquest motiu reclamen que l’Ajuntament redacti un catàleg d’espais municipals i recursos de titularitat municipal on les entitats sense ànim de lucre de la ciutat puguin realitzar activitats públiques i que es compti amb les entitats en aquest procés. Reclamen, també, que es redacti un reglament d’usos sobre aquests espais i que es promocionin correctament a la comunitat educativa, associacions de veïns i entitats sense ànim de lucre de la ciutat per participar en el disseny de la proposta.

 

Candidatura d’Unitat Popular de Reus

23 de desembre de 2015