La CUP presenta el manifest per un “Fons de Transició Nuclear des de i per al territori”

Les anticapitalistes proposen un manifest amb quatre punts claus per donar suport a la proposta de llei que presentaran durant el mes de març
Demanen que es destini el 90% de la recaptació de l’impost al territori afectat per les nuclears de forma ponderada i justa

Ahir al migdia el grup comarcal de la CUP al Consell Comarcal del Baix Camp va presentar les dues mocions que es debatran a la Junta de Portaveus, i que es votaran a la sessió plenària que tindrà lloc el proper dimarts 28 de febrer.
La primera moció demana el suport e xplícit a la convocatòria de vaga general dels sindicats combatius i que secunden col·lectius feministes com la Plataforma 8m del Camp. Segons Mònica Pàmies, consellera comarcal de la CUP, sobren els motius per convocar al vaga i que “no és una qüestió d’un dia, és una necessitat permanent amb la qual adquirim el compromís d construir un futur esperançador i lliure”.
 
La consellera i portaveu del grup Comarcal, Laia Muntas ha exposat que la CUP porta uns mesos treballant una proposta de Llei perquè el Fons de Transició Nuclear sigui una eina per al territori afectat per les centrals nuclears. A partir de l’elaboració d’una proposta base, s’han fet reunions reunions a les Garrigues històriques, Falset, Deltebre i fins i tot una reunió telemàtica on han explicat i debatut la proposta amb electes dels municipis afectats i altres agents com ara membres de denominacions d’origen o consorcis o entitats ecologistes, amb l’objectiu que es camini cap a una modificació de la llei 5/2020 que tingui en compte el territori.

La modificació de la llei 5/2020 que crea l’impost sobre les instal·lacions que incideixen el medi ambient, proposada pel PSC i aprovada amb el suport de PSC, Junts i CS consideren que segueix sent insuficient. “S’ha passat del 20 al 50% per destinar-lo al Fons de Transició Nuclear, però la CUP proposem que es destini el 90% de l’impost recaptat s perquè es destini al territori afectat, que entenem que és tot el relatiu al PENTA i sense excloure la demarcació de Lleida”. Segons consideren es passaria de 60M€ a 108M€.

 
A més, Muntas assenyala que amb l’actual redactat permet que s’hi instal·lin macroprojectes, “s’obre la porta a que l’utilitzin grans empreses que no son del territori en comptes d’afavorir l’economia localitzada”. Suggereix que el Consell Comarcal del Baix Camp hauria de posicionar-se a favor del manifest, que considera que inclou “quatre punts mínims” que “haurien de ser de consens i en favor també, de la comarca”. Aquest manifest estarà a disposició, per qui vulgui adherir- se, a les pàgines de les assemblees de la CUP del Camp i de les Terres de l’Ebre.
 
La portaveu assenyala que la proposta de Llei que la CUP està concretant a través dels punts bàsics del manifest és positiva per totes les comarques i també la del Baix Camp “La proposta amb la que treballem al CUP afavoriria vint municipis de la Comarca i també calculem que, a banda dels municipis, a escala comarcal podríem estar parlant de més d’un milió i mig d’euros per destinar a projectes relacionats amb l’agenda rural, la protecció del medi ambient, el sector agrari, entre d’altres”.
 
Sergi Saladié, redactor de la proposta de Llei que es presentarà en un acte obert el proper 1 de març a Vandellós, ha concretat diferents aspectes que diferencien la proposta dels cupaires de les anteriors promogudes pel govern i posteriorment pel PSC.
 
Pel que fa als destinataris del fons, Saladié concreta que “Proposem excloure les grans empreses que no tinguin seu fiscal o social al territori, que hi puguin optar només les institucions públiques, entitats privades però tenint en compte petites i mitjanes empreses amb seu als municipis, cooperatives, autònoms i el tercer sector”.
 
També elaboren una proposta perquè hi hagi criteris per ponderar la distribució del fons atenent població, distància i superfície municipal afectada. Saladié assenyala que “No pot ser un Totum rebolutum com hi ha ara, sense distribució clara”, considerant que el fons ha de revertir al conjunt del territori afectat i no a macroprojectes concrets.
 

En relació als projectes subvencionables, son molt clars en que han d’anar destinats, tal com grava l’impost, a actuacions relacionades amb la millora del medi ambient. Saladié considera que “Aquí també hi entra l’agenda de desenvolupament rural, la gestió forestal, prevenció d’incendis, comunitats energètiques… i no a macroprojectes que ens empantanen més el territori”, matisa Saladié.

 

FIRMA EL MANIFEST AQUÍ: Enllaç Manifest i adhesions