La CUP lamenta que el Consell Comarcal del Baix Camp mantingui l’externalització del Servei d’Atenció Domiciliària
A l’últim plenari de l’any de l’ens comarcal es va aprovar, amb tots els vots favorables a excepció de la CUP, l’inici de l’expedient de licitació del SAD. La CUP ens vam quedar soles defensant una moció per iniciar els estudis per internalitzar la totalitat el servei.
La pandèmia ha posat sobre la taula la necessitat de revaloritzar les feines d’aquest sector feminitzat i precaritzat; la necessitat de reformular l’atenció a les persones i a la gent gran. Comencem el 2021 amb l’agreujament de la crisi social, econòmica i sanitària, malauradament, no es farà cap pas per canviar el model d’atenció a les persones.
Ens vam oposar a iniciar la licitació del contracte del Servei d’Ajut al Domicili SAD perquè suposa, de facto, la renúncia a internalitzar el SAD. Tanmateix, sent conscients que aquesta perspectiva no s’assumia des del govern de JuntsXCat, ERC i PSC, vam proposar millores en el plec de clàusules.
Així doncs, en el plec es van incloure les propostes que no estaven supeditades a l’aposta política d’internalitzar el servei. Tot i que, no es van incloure les propostes que la CUP considerem “de mínims” per tal de millorar i garantir millors condicions per les treballadores: valorar les millores del conveni sectorial, garantint la contractació mínima de mitja jornada i d’una durada de sis mesos per evitar la contractació per hores.
Per tant, es fa més que evident que seguir amb la licitació esdevé la pràctica explícita de renunciar a garantir condicions laborals dignes.
La moció de la CUP tenia dos objectius:
Un primer acord, iniciar la confecció d’un grup de treball per la internalització del servei d’atenció domiciliària que comptaria amb la participació de tècnics del Consell Comarcal, representants de les treballadores del SAD i la participació d’experts externs en cas de necessitat.
En el segon acord, proposàvem estudiar i elaborar durant el 2021 una proposta per apropar la prestació directa del SAD i assessorar en l’adopció de convenis entre municipis.
Les particularitats d’extensió i les característiques dels diferents municipis de la comarca propicien sinergies en favor no només pel que fa a la viabilitat de la prestació directa del servei per part dels consistoris -estalvi econòmic en desplaçaments, per exemple- sinó que també en suposaria una oportunitat de foment de l’ocupació als municipis.
Aquesta proposta parteix d’una experiència que ja existeix a la comarca; el conveni entre l’Ajuntament de Prades, Capafonts i la Febró.
Malgrat el “no” i la defensa en bloc del govern del Consell que va fer la portaveu del PSC sense entrar a valorar aquest segon acord, la CUP hi seguirem insistint a través del Pla d’Actuació Comarcal, que també arribarà tard, a mitjans del mandat.
Comments are closed.