A Reus, volem el #BaltasarDeVeritat

L’any passat Reus com Girona va ser protagonista de burla i crítica a diversos mitjans de Catalunya pel fet d’haver triat un rei negre que era blanc, regidor i pintat. Tot un despropòsit de contradiccions. La CUP ho vam denunciar a l’article Jo vull ser rei!.

Ara, en aquest 2018 han sortit veus crítiques i l’entitat Casa nostra, casa vostra demana a tots els ajuntaments que no es pintin persones blanques perquè la nostra societat del 2018 està feta de tots colors. També subscrivim les paraules de David Karvala, d’Unitat contra el feixisme i el racisme, que diu: “en una societat racista com la nostra, el fet de pintar de color negre el Rei Baltasar o els patges no és un fet innocent. Maquillar la cara de negre no és explícitament racista, però pot entendre’s com una discriminació perquè evidencia un problema i una falta de voluntat d’integrar el col·lectiu immigrant.”

En aquest punt és imprescindible recordar que el passat setembre la CUP  vam presentar al Ple una moció, el primer acord de la qual deia: “Declarar la ciutat de Reus com a municipi lliure de racisme i feixisme”. La moció va prosperar amb els vots contraris del PP i C’s.

Així doncs, tuits com els del regidor Arza -“si allò autèntic és allò de sempre el rei negre ha de ser pintat”- contradiuen absolutament l’esperit de la moció i apunten altres tics conservadors emmarcats dins la idea de “sempre s’ha fet així”, com si el món no canviés, com si les reflexions socials i evolucions per a crear un món igualitari i just poguessin conviure amb la doble moral de la dreta que s’evidencia en el tuit. I aquí volíem arribar perquè aquesta actitud no és d’un regidor sol, és de la majoria del govern, de les seves polítiques i de la forma de “projectar” Reus.

I com si no n’hi hagués prou amb la polèmica del model de reis a Reus confrontat a models igualitaris, justos i actuals, volem fer palesa una altra actuació que diu molt poc d’una ciutat que pretén ser a l’avantguarda de no sabem què, més enllà del conservadorisme i la involució cultural.

#BaltasarDeVeritat, rei negre

La setmana passada es va celebrar el dia del voluntariat i diverses entitats es van trobar i exposar a la Plaça de Prim. A la parada del Voluntariat per la llengua s’hi exposaven una sèrie de contes, amb el títol de Tot tipus de famílies: extenses, reduïdes, de pare i mare, de dos pares, de dues mares, monoparentals… amb aquests punts suspensius, que són tan explícits. Al costat, la parada de Reus Refugi, entitat que té cura dels refugiats que viuen a la ciutat ara mateix, molts dels quals de pell negra. I encara una mica més enllà dins d’un dels panells d’anunci de l’Agència de Turisme, l’estampa típica per mostrar “Reus és Nadal”: pare, mare, nen, nena… i així anar fent.

Hem proposat a Reus Promoció, àrea de la qual depèn també la cavalcada, que es canviïn aquestes publicitats caduques i que se’n facin d’inclusives, d’allò que realment és la nostra societat. No pot ser que una entitat de la ciutat promogui uns valors d’igualtat i diversitat a través de contes del segle XXI i el seu Ajuntament alimenti la imatge d’un Reus del segle XIX-XX.

Algú es recorda de com eren tractades les persones amb diversitats físiques o mentals fa 50 anys? Jo sí. S’amagaven a les cases com si en aquella família hi hagués caigut una maledicció. Com la trobaríem ara una actitud així? Per sort, ens escandalitzaríem no? Doncs això és exactament el mateix. Ni reis negres blancs, pintats de color negre, ni famílies de Disney, ni privilegis per a uns quants.

Mariona Quadrada, regidora de la CUP de Reus

Reus, 10 de desembre de 2018

 

Jo vull ser rei!