S’agreuja la situació de l’habitatge a Reus
La CUP de Reus explica la situació de veïns que se’ls hi ha negat el padró i denuncia la vulneració del dret a l’empadronament per part del govern
La Candidatura d’Unitat Popular assegura que el govern de Reus incompleix la Llei 7/1985, Reguladora de les Bases del Règim Local, per denegar el padró a determinades persones quan la normativa no detalla restriccions ni condicionants per efectuar el tràmit, més enllà que la mateixa inscripció. Expliquen que la vulneració del dret a l’empadronament comporta la impossibilitat de rebre ajudes i atenció social.
Edgar Fernàndez, regidor de la formació, explica que “l’ajuntament ha de garantir el padró a qualsevol persona que viu a Reus, independentment de ser propietari d’un habitatge o tenir un contracte de lloguer” i que “posar traves administratives, va en detriment dels objectius del padró”. La formació anticapitalista subratlla, a més, les conseqüències de no tenir padró, com la impossibilitat de disposar de targeta sanitària, d’anar a serveis socials o demanar ajudes. “Un cercle viciós alimentant per un govern de dretes i que acaba donant forma a la guerra social contra els pobres”, protesta Fernàndez.
En aquest sentit, el regidor recrimina al govern d’haver trigat tres anys a posar en marxa el Consell Municipal d’Habitatge, per la qual cosa considera que “aquesta no és una qüestió prioritària pel govern de JuntsxCat, ERC i Ara Reus”.
L’Issam, membre del moviment per l’habitatge, explica que “la situació dels barris del sud de Reus, que fa anys que és insostenible, s’ha agreujat encara més amb la situació de COVID”. A més, denuncia la falta d’assistència bàsica per part de serveis socials i explica que acaba sent el mateix veïnat qui dóna resposta a l’emergència residencial.
A la roda de premsa també han participat dos veïns de Reus afectats. Per una banda, en Sebastià, activista d’ARSU, explica que l’ajuntament no efectua el tràmit de l’empadronament perquè viu amb la seva mare. Aquesta situació impossibilita disposar d’una targeta sanitària i rebre la medicació que necessita. Des d’ARSU demanen explicacions al govern i una taula de diàleg amb l’Ajuntament. D’altra banda, la Raquel comparteix habitació a la Pensió Suïssa, a Reus, i l’Ajuntament tampoc li tramita l’empadronament. Això tanca la porta a la seva assistència social i als ajuts de renda garantida.
Finalment, la CUP emplaça al govern a complir la Llei i empadronar totes les persones que habiten a la ciutat, “una tasca obligatòria dels ajuntaments”, subratllen. Fernàndez denuncia, un cop més, que la Regidoria de Serveis Socials es limita a abocar persones a la Pensió Suïssa de manera provisional, sense un pla de treball ni alternatives, independentment de les necessitats i situació de les persones.
Comments are closed.