Aclariments vers la petició de municipalitzar el Centre d’Art Cal Massó

Com que la nostra moció sobre la recuperació de Centre d’Art Cal Massó ha generat discussió, volem aclarir, amb aquests punts esquemàtics, les confusions que hi hagi pogut haver:

1/ No només no hem criticat la feina de l’Isaac Albesa sinó que l’hi hem agraït personalment i tal i com vam exposar en roda de premsa, sort que ell l’ha portat durant aquests anys perquè sinó potser ara cauria a trossos.

2/ A la Cup i com a postura política, creiem que l’ens públic ha de ser de gestió directa.

3/ Seria perfectament possible que Cal Massó estigués municipalitzat i hi hagués la persona que l’ha dut aquests anys o qualsevol altra, que ho fes tan bé com ell.

En tot cas us oferim el text íntegre de la moció per tal que cadascú jutgi amb tota la informació.

“Aprofitant que aquest any Reus és capital de la Cultura Catalana i tenint en compte que una de les apostes del govern en la programació va ser que hi hagués projectes que quedessin per a la ciutat més enllà d’aquest esdeveniment, el nostre grup municipal vol anar subratllant diferents aspectes de la cultura municipal que creiem de recuperació urgent. És a dir, projectes que ja existien i que s’han perdut per manca de voluntat o estratègia política.

Cal Massó és l’exemple d’equipament que tenia un compromís amb l’evolució cultural de la ciutat i que ja fa 4 anys es va externalitzar. Un equipament pagat amb diners públics, equipat amb materials especialitzats de gamma alta, pagats també per tots nosaltres, que va arribar a ser referent a Catalunya i que l’Ajuntament va decidir que fos explotat per mans privades amb unes despeses irrisòries.

D’altra banda i recollint la desubicació i malestar de col•lectius i individualitats del món de la creació plàstica, visual, escènica o musical de la ciutat, que no saben on dirigir-se per poder exposar o presentar les seves obres, veiem del tot coherent, posar damunt de la taula la funció del Centre d’Art cal Massó i la recuperació com a equipament de gestió municipal més que no pas apostar per un equipament nou que satisfaci aquestes aspiracions.

Més enllà de persones consolidades, creiem imprescindible, també, acostar els equipaments a les generacions més joves. Que els percebin com a espais oberts, accessibles i acollidors, on trobin eines i recursos, assessorament i informació per fer de la cultura un espai de creixement i de formació.

Acords:

1/ Que el Centre d’Art Cal Massó recuperi l’esperit inicial d’aquest espai, el projecte del qual no ha caducat i està fet. Que potenciï la recerca, producció i difusió de propostes d’art i cultura contemporània multidisciplinar i la seva integració en l’àmbit social de la ciutat. I que estengui les seves funcions als àmbits educatius amb vocació lúdica i pedagògica.

2/ Que tenint en compte que la subrogació actual acaba a principis d’octubre d’aquest any, no es torni a licitar aquest equipament i que se’n faci càrrec l’organisme competent amb gestió directa.

3/ Que com a equipament gestionat des d’un ens públic, es faci ressò d’aquells treballs que es realitzen a Reus i els seus voltants per tal que els artistes que ho desitgin hi puguin trobar una resposta d’acollida.

4/ Que es faci un esforç pressupostari per destinar una partida específica a allò exposat al punt 1 dels acords.”