El feixisme avança, si no se’l combat també al ple municipal

El passat 21 d’octubre, les tres regidores de la CUP vam abandonar la sala de plens de l’Ajuntament de Reus. La raó era ben senzilla i contundent: el govern d’aquesta ciutat blanqueja el feixisme i la CUP de Reus no ho pensem tolerar
Tot ve del passat 15 d’octubre a Reus, quan es va commemorar el 82è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover. Aquesta vegada, es va instal·lar un bust per iniciativa dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus a la pl. Llibertat. Aquell dia, regidors i regidores de dos dels tres partits que governen la nostra ciutat, JxReus i ERC, hi feien acte de presència amb gran solemnitat i respecte, com a signe de voluntat inexcusable per reivindicar la memòria històrica antifeixista i catalanista. No costa gens exercir de compromís «per la causa» en un entorn afable i còmode com era aquell dia.

Per una altra banda, aquell mateix dia, el partit filofeixista que forma part del consistori reusenc, Ciudadanos, començava a difondre missatges difamatoris sobre la figura del president comparant-lo amb Hitler. També el van definir com «un colpista» en una de les preguntes que es van registrar per ser respostes durant el ple del 21 d’octubre.

Més enllà de considerar les opinions d’aquest partit filofeixista com a mentides infundades en la ignorància i la voluntat de generar crispació, ens sorprèn l’actitud dels dos partits de govern que diuen que defensen la República Catalana; i d’entre ells, el grup municipal d’ERC, que no va obrir boca ni per defensar qui va liderar el seu mateix partit. Repetim: el feixisme és un crim, no una opinió, i mirar cap a una altra banda no és una opció: n’és un blanquejament.

La CUP sempre hem dit que és una obligació de les institucions públiques denunciar i prevenir el feixisme. Cal treballar per un establiment de continguts i estratègies que impliquin espais de preservació de drets civils i polítics en la lluita antifeixista des de diferents vessants: la històrica, la divulgativa, la reparativa. Però tampoc podem deixar d’actuar des de la quotidianitat, assenyalant de manera activa i explícita sense formalismes ni subterfugis quan passen actes com el que va tenir lloc l’altre dia al ple del dia 21. En primer lloc, l’alcalde s’hauria d’haver oposat al registre d’aquesta pregunta. En cas de no ser així, en segon lloc, tots els grups municipals que s’autoanomenen democràtics haurien d’haver deixat la seva cadira buida com a símbol de denúncia. No es pot ser tolerant amb els intolerants ni amb qui banalitza els crims feixistes d’aquesta manera.

El passat gener de 2021, precisament, la CUP de Reus vam presentar una moció per crear un Pacte Local Antifeixista que no va prosperar, amb els vots en contra del mateix govern de JxR, ERC i Ara Reus. Entre els acords, plantejàvem d’establir un codi deontològic per a representants polítics, en el marc de creació d’aquest pacte, que fos vinculant per a aquelles organitzacions polítiques que s’hi adherissin (Ciudadanos hi va votar a favor!). També volíem manifestar el compromís explícit del Ple amb la lluita contra els delictes motivats per l’odi, el masclisme, el racisme i la xenofòbia que conformen el discurs d’aquelles opcions polítiques feixistes i que vulneren els drets fonamentals, civils i polítics.

Queda clar com els partits de govern d’aquesta ciutat, i ERC en particular, només escenifiquen compromís amb la lluita antifeixista de cara a la galeria. La CUP no ho permetrem! Denunciar el feixisme ha de ser un deure institucional a tot arreu, i més ara que el seu discurs d’odi està guanyant hegemonia i el seu augment i creixement es concreta en molts espais de les nostres vides, especialment, als carrers, allà on paguem les conseqüències directes del blanqueig institucional o mediàtic.

Article d’opinió de Marta Llorens, portaveu de la CUP de Reus, publicat al Diari Més.