La CUP demana participació real als Consells Municipals i la presència dels treballadors de l’Hospital als espais de decisió

La formació anticapitalista ha explicat aquest matí què presentaran al ple del proper divendres. Presentaran de nou 3 mocions, en comptes de les 2 permeses legalment, per denunciar l’”immobilisme” que detecten a l’hora de modificar el Regament Orgànic Municipal que és “bàsic per regular la participació dins l’Ajuntament”.

De fet, una de les tres mocions tracta sobre la participació i és que la CUP demana que  el 25% del pressupost municipal que van acordar la Candidatura i el govern que es decidiria com invertir mitjançant procés participatiu durant el 2017 s’articuli a través dels Consells Municipals “per dotar-los de pes i participació real”, segons Edgar Fernández. Volen que s’integrin els Consells Municipals en el disseny dels pressupostos municipals, fent-ne partíceps els ciutadans i entitats representats als consells municipals. Proposen, també, obrir temporalment els consells municipals a la ciutadania interessada en participar dels pressupostos participatius i insten que la Regidoria de Participació Ciutadana sigui l’ens municipal coordinador entre aquests consells de la ciutat i l’Ajuntament en matèria pressupostària.

L’Hospital centra de nou una de les mocions de la CUP. Demanen que els treballadors i treballadores del Centre MQ i de l’Hospital de Móra d’Ebre puguin assistir als Consells d’Administració de l’Hospital Sant Joan de Reus. Vidal ha reiterat que la formació, aposta pel Consell de Centre com a espai de màxima decisió en què hi participarien treballadors, persones de l’àmbit acadèmic i representants polítics, entre d’altres, però la resta de formacions no hi donen suport i almenys volen “complir amb un punt del programa: que els treballadors i treballadores tinguin veu als Consells d’Administració”. “Els treballadors són qui gestionen el dia a dia del centre i més enllà de les reclamacions poden donar un punt de vista logísitc i de qualitat assistencial que dominen més ells que els consellers i conselleres que hi assistim i decidim”. En tot cas, la moció no determina si els treballadors tindrien veu i vot o només vot als Consells i això s’hauria de perfilar legalment a posteriori.

D’altra banda, la Candidatura vol retirar el títol d’Alcalde Honorífic al dictador Francisco Franco. “El retirarem però sobretot volem insistir en què cal fer pedagogia perquè mai més es repeteixi el feixisme i, més, veient el mapa polític que s’està dibuixant a Europa”, ha explicat Fernández.

Al marge de les mocions, la CUP demanarà de nou que es creï la Comissió Municipal Especial de Treball per gestionar el Procés Constituent de cara a la nova República Catalana en forma de prec. Innova també tornarà al plenari, segons ha explicat David Vidal. I és que entraran de nou una pregunta que va quedar pendent en l’anterior sessió. Volen saber per què el “senyor Carles Pellicer va deixar de pagar les factures a Carles Manté i en canvi va tardar un any en denunciar-ho”. “Van dir que ens respondrien per escrit però no tenim cap resposta i per això ho tornem a presentar”, ha sentenciat el portaveu de la formació.

En Junta de Portaveus demanaran que l’Ajuntament mostri “la solidaritat i ajuda necessària als pagesos sentenciats per protestar l’any 2009 per defensar la terra, que no és cap delicte”, segons Vidal, i demanen que s’insiti també a la Generalitat a donar-los el suport necessari.

Per acabar, Fernández i Vidal han criticat conjuntament que el ple tingui un cost de 6.000 euros per a la ciutadania i que l’oposició demani que “es retiri l’estelada o parlar de la visita d’Otegi”. “Reus té situació prou complicada i demanem que l’oposició es prengui més a debò la seva tasca”, han afirmat.