Les CUP del Baix Camp rebutgen les obres de la central eòlica a Riudecols i fan una crida a les mobilitzacions massives
La formació defensa una transició del model energètic renovable, públic i descentralitzat
Aquest cap de setmana Xarxa Sud i DELTERPA han organitzat mobilitzacions per aturar les obres d’un nou parc eòlic, en contra la massificació i exigir un model alternatiu d’energies renovables. Fan una crida a la participació massiva i continuada.
Les anticapitalistes consideren que la llum verda per part del consistori de Riudecols a l’inici de les obres de la central eòlica d’El Vedat del Pany, a prop de l’Ermita de Puigcerver forma part de l’enèsim capítol d’agressió i nefasta gestió del territori amb la connivència de totes les administracions dels Països Catalans.
Assenyalen, en aquest cas, la irresponsabilitat del Govern de la Generalitat de Catalunya amb del decret Llei 16/2019 que agreuja la massificació i concentració de nous projectes eòlics en territoris ja castigats. En titllen l’aprovació com “una cessió del govern a les empreses del lobby eòlic”. Recorden que el 55% de l’energia eòlica de Catalunya ja està instal·lada a la demarcació de Tarragona.
Laia Muntas, portaveu de la candidatura al Consell Comarcal del Baix Camp, afirma que “Ni el conflicte ni el projecte venen de nou, però no s’ha fet cap aposta real per capgirar-ho.” De fet, al 2017 la CUP juntament amb PDeCat i ERC van presentar i aprovar una moció per demanar una moratòria en el desenvolupament i tramitació de nous parcs eòlics a la comarca.
Muntas denuncia que es tornem a trobar amb les incongruències injustificables entre partits i institucions. “Des del govern de Riudecols es justifica l’autorització de les obres amb l’actual POUM, una planificació que es pot modificar, i amb molta pressa quan interessa. A més, sense pèls a la llengua, es posen al lloc dels inversors i especuladors com si haguessin fet un gran esforç per poder-ho tirar endavant. No estem parlant d’una obra més, estem parlant del xec en blanc que fan a la massificació eòlica, de la misèria de totes i els beneficis d’uns pocs”.
Mònica Pàmies, regidora per la CUP a Reus i consellera comarcal recorda que a l’anterior mandat també van portar al ple del CCBC la creació d’una oficina d’energia comarcal i es va aprovar. En no desenvolupar-se, el primer any d’aquest mandat han tornat a debatre-ho a la sala sense èxit “No en sabem res més. És una urgència desenvolupar totes les eines possibles per planificar el desenvolupament de les energies renovables des del territori. Ara és a Lo Vedat del Pany però hi ha més projectes damunt la taula. No només d’energia eòlica sinó també solar, amb projectes sobredimensionats i privats”.
L’agrupació manifesta no estar en contra de la implantació dels molins eòlics sinó del model que s’està seguint. Sota la falsa bandera de l’ecologisme i de transició energètica promouen un model de construcció sistemàtica i sense criteri, en favor únicament de les empreses energètiques que no repercuteixen en cap benefici per qui viu al territori. La balança energètica està clarament decantada cap al sud de Catalunya i amb això, no només repercuteix en l’impacte mediambiental i paisatgístic, totalment desequilibrat respecte la majoria d’altres territoris, també en l’estret lligam amb les possibilitats de desenvolupament sostenible de les zones rurals.
Amb tot, la CUP conjuntament amb l’esquerra independentista passen de la crítica del model a la proposta, emmarcades en que #Hihaunaaltramaneradeviure. Proposen la transició cap a un model energètic renovable, públic i descentralitzat.
Comments are closed.