Reunió de la Cup i la regidoria d’empresa i ocupació de Reus per impulsar el comerç local

El regidor d’empresa i ocupació de l’Ajuntament de Reus es mostra receptiu amb les propostes de la Cup

Tal com va demanar la CUP, ahir a la tarda es va realitzar la primera reunió entre el regidor d’empresa i ocupació i la mateixa candidatura amb un resultat prou satisfactori. Segons asseguren des de la Cup, gran part de les propostes van ser recollides i amb una intenció d’establir més trobades per a treballar a mig termini.

En el marc d’aquesta reunió telemàtica es van posar sobre la taula les preocupacions dels petits comerciants i paradistes dels mercats, marcades per la inestabilitat d’ingressos durant l’època de confinament.

Mariona Quadrada, membre de la comissió de Comerç de la CUP, va reclamar l’exempció d’impostos de la brossa i de l’IBI com també es va valorar l’exempció de l’IAE. En termes més concrets, Quadrada també va traslladar la queixa de les llibreries de Reus en relació a la compra de llibres que nodreixen anualment les biblioteques municipals. Aquest any la compra s’ha fet a una empresa de fora de Reus sense tenir-los en compte com a llibreters de la ciutat que sempre havien estat els encarregats d’oferir aquest servei. Una altra mesura que també va ser ben vista per la regidoria va ser la moratòria de la instauració de grans superfícies de consum a la ciutat tenint present la situació que pateix el petit comerç i els mercats de la ciutat i la notícia que es va fer pública just abans del confinament sobre l’actuació d’un suposat operador a l’espai de la Sedera.

La regidora Mònica Pàmies també va afegir la demanda de reducció del preu de lloguer de les parades del Mercat del Carrilet, així com l’ampliació del termini de fi de contracte (fixat actualment al juny de 2021) en un o dos anys més. Pàmies també va qüestionar al regidor Carles Prats si no era possible utilitzar els 9 milions d’euros del fons de reserva de l’empresa Reus Mobilitat i Serveis per afrontar les pèrdues que tenen els mateixos paradistes com a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

A les mesures a curt termini, Marta Llorens, també regidora de la Candidatura, hi va afegir la reivindicació d’una Taula Sectorial dedicada a l’economia social ja que en un futur pot ser una alternativa al model de comerç i economia actual. Per part de la regidoria d’empresa i ocupació es va respondre que s’estava treballant en una proposta en aquest sentit en el marc de Mas Carandell. D’aquesta manera, la CUP s’ofereix a seguir treballant amb la regidoria perquè es pugui incloure aquest àmbit a les taules sectorials ja existents.

El model de promoció de ciutat i comerç va ser un altre dels temes abordats. En aquest sentit, el regidor Carles Prats va reconèixer la mancança de serveis als barris i va veure amb bons ulls la proposta de la Candidatura sobre un model de ciutat mediterrània, caracteritzat per un model autocentrat, de proximitat i que respecti els drets de les mateixes treballadores.